A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: mysql_real_escape_string() expects parameter 2 to be resource, boolean given

Filename: mysql/mysql_driver.php

Line Number: 227

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: mysql_real_escape_string() expects parameter 2 to be resource, boolean given

Filename: mysql/mysql_driver.php

Line Number: 227

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: mysql_real_escape_string() expects parameter 2 to be resource, boolean given

Filename: mysql/mysql_driver.php

Line Number: 227

 Glykemický index pri chudnutí | FRESHdiet

NutriTip

Glykemický index (GI)

NutriTip

Glykemický index potravín závisí od zloženia a obsahu základných živín v potravinách, ale najmä od obsahu sacharidov (najväčší vplyv na hladinu cukru v krvi má glukóza a sacharóza). Tento index opisuje schopnosť jednotlivých potravín zvyšovať hladinu cukru v krvi. Používa sa v rozmedzí 0 až 100, pričom ako referencia sa používa glukóza, ktorá spôsobuje rýchle stúpanie hladiny cukru krvi, s GI rovné 100.


Prečo je GI dôležitou hodnotou pri chudnutí?

Organizmus funguje najlepšie keď je hladina cukru v krvi pomerne vyrovnaná. Jej prudký pokles spôsobuje stratu energie, nálady a hlad. Prudký vzostup krvného cukru spôsobuje vzostup energie i nálady, ale aj zvýšenú sekréciu inzulínu v pankrease. Tento inzulín zníži krvný cukor jeho prenosom do buniek a zvyšný cukor sa ukladá vo forme tuku. Jedlá, po ktorých rýchlo stúpa hladina cukru v krvi teda spôsobujú opätovné rýchle vyhladnutie a priberanie. U ľudí s cukrovkou môžu spôsobiť závažné zdravotné komplikácie.
GI ovplyvňuje aj technologická a kuchynská úprava stravy. Úprava potravín ako je šúpanie, mletie, varenie, pečenie, rozváranie GI zvyšuje. GI naopak znižuje šetrná kuchynská úprava (príprava stravy al dente), prítomnosť bielkovín a tuku v strave. Správnym výberom potravín, ich vzájomnou kombináciou a ich úpravou môžeme GI potravín jednoducho kontrolovať a cielene znížiť.

Ako si vyberať potraviny podľa glykemického indexu (GI)?

Pri redukčnej diéte - rovnako ako aj pri racionálnom stravovaní - by v jedálničku mali byť prevažne potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI do 55) a potraviny so stredným glykemickým indexom (GI do 70). Tieto potraviny pozitívne ovplyvňujú hladinu krvného cukru a navodzujú pocit sýtosti. Potraviny s vysokým glykemickým indexom (GI nad 70) sa v jedálničku majú vyskytovať v obmedzenom množstve a prijímať by sme ich mali iba príležitostne.

Potraviny s nízkym GI (GI do 55)
Brokolica, kapusta, šalát, paradajky, baklažány, paprika, uhorka, šošovica, fazuľové struky, fazuľa biela, sója, huby, všetky druhy orechov, jablko, broskyne, marhule, čerešne, grep, ríbezle, jahody, černice, višne, citróny, granátové jablko, polotučné mlieko a kyslomliečne nesladené výrobky, minerálky ...
Potraviny so stredným GI (GI od 55 do70)
Čerstvý hrášok, mrkva, cibuľa, cesnak, tekvica, nektarinky, ananás, pomaranč, hrušky, kiwi, sušené marhule, banán, kompót, šťava z čerstvého pomaranča, jablková šťava, hrach varený, ovsené, pšeničné a žitné vločky, krupica, ryža biela, ryža naturálna, viaczrnný chlieb, špagety varené al dente, cestoviny celozrnné, slané sušienky, maslové sušienky, zemiaky varené v šupke, jogurt, tvaroh, kyslá smotana, kyslomliečne nápoje, čokoláda s vysokým obsahom kakaa, víno biele suché, väčšina tepelne upravených jedál …
Potraviny s vysokým GI (GI nad 70)
Zemiaky pečené, varené, zemiaková kaša, rozvarené cestoviny, rozvarená ryža, varená mrkva, kukurica, sušené datle, sušené figy, kandizované ovocie, hranolky, corn flakes, popkorn, biela múka, knedle, bageta, toastový chlieb, sucháre, ryžové chlebíky, croissant, vianočka, sladké raňajkové cereálie, koláče, repný cukor, med, zákusky, bonbóny, mliečna čokoláda, chipsy, vodové zmrzliny, milkshake, všetky vysmážané jedlá, sladké druhy vín, pivo, likéry, destiláty, šumivé víno, energetické nápoje…
BLOG
RECEPTY
Sledujte nás na Facebooku banner